Stories Organisations Projects About Login

Photograph - Colour - Ballarat School of Mines Technical Art School, c2008

From the Collection of Federation University Australia Historical Collection (Geoffrey Blainey Research Centre) Federation University Australia, Mt Helen Campus Federation University Australia E.J. Barker Library (top floor) Mount Helen Victoria

Description
Colour photographs of a double storey building built at the Ballarat Technical Art School, a division of the Ballarat School of Mines
Size
15.0 x 10.0 cm
Object Registration
07605
Keywords
ballarat school of mines, ballarat technical art school, architecture, art, gribble building
Historical information
The former Ballarat Circuit Court Building, later the first building of the Ballarat School of Mines, was demolished to make way for a new custom built Art School building.

Sir Alexander Peacock opened the Ballarat Technical Art School in July 1915. It cost 10,000 pounds and was constructed by the Public Works Department from plans drawn by the then Art School Principal, Herbert H. Smith. The building contractors were Messrs Gower and Eddards.

According to the SMB Annual Report of 1914 'the internal upholstering and fittings have all been carried out in Australian timbers, with Queensland maple largely used throughout.' Before this building was constructed art and craft classes were held in various buildings around Ballarat.

The building could be described as federation-art deco in style. It features sandstone insertion with sandstone string coursing. The base of the building is rusticated sandstone.

The relief stone panel on the front with the words "Technical Art School" features stone pilaster brackets and corbels. In the centre front can be seen rectangular sandstone pediment with decorative stonework incorporating the date of construction.

The windows in the lower floor feature five supporting keystones whereas the upper windows have sandstone lintels. The building also features decorative cast iron downpipes.

The entrance on the northern side has attractive leadlight glazing in an art deco style. Above the door a miner's lamp and pick are featured in the design.

The building is functional in design with large metal windows in the south wall to ensure good light into the studios. The northern wall has standard double hung windows.

The interior of the building features a carved wooden staircase and cast iron ceiling vents. The rear drawing studios can be made into one large studio by opening panelled timber doors. This opening features classical plaster pilasters with a pediment above.
When Made
c2008
Made By
Clare Gervasoni (Photographer)
Last updated
3 Mar 2017 at 10:09AM